[ Скачать с сервера (16.0 Kb) ] | 23.03.2015, 10:25 |
Основні породи й сорти плодових і ягідних культур Породи плодових рослин за господарсько-ботанічними ознаками прийнято поділяти на такі основні групи: зерняткові, кісточкові, ягідні, горіхоплідні й цитрусові культури. До зерняткових відносять яблуню, грушу, айву тощо. До кісточкових відносять сливу, вишню, черешню, абрикос і персик. До ягідних — суницю, полуницю, смородину, аґрус, малину й калину. Кожна із цих груп характеризується своєрідною будовою плода, більш-менш однотипним плодоносінням. Зерняткові культури Яблуня Яблуню вважають основною плодовою породою не тільки тому, що вона росте повсюдно в помірному кліматичному поясі, але й тому, що є майже єдиною породою, здатною забезпечувати свіжими плодами впродовж 9—10 місяців на рік. Масове поширення має приблизно сотня її сортів. Сорти яблуні поділяють за часом дозрівання плодів на три групи: літні, осінні й зимові. У плодів літніх сортів яблуні знімна (коли яблука зривають із дерева, тому що вони мають зрілий вигляд) і споживча зрілість збігається, і їх вживають безпосередньо після зняття з дерева. Тим часом в осінніх і зимових сортів знімна й споживча зрілість не збігаються. Від часу зняття плодів із дерева до споживчої зрілості (коли плоди стають найсмачнішими 106
та найсоковитішими) минає — для осінніх сортів 10—12 днів, а для зимових сортів — від кількох тижнів до кількох місяців. Окрім того, придатні до вживання плоди зимових сортів не втрачають своїх смакових якостей упродовж 5—6 місяців. Яблуня — зимостійка порода. Вона витримує значні зимові зниження температури повітря, випадки її вимерзання бувають тоді, коли температура повітря взимку нижча -40 °С. До літніх сортів належить найпоширеніший Білий налив, або Папіровка, до осінніх — Антонівка звичайна, Пепін шафранний (Пепінка), до зимових — Кальвіль сніговий, Ренет Симиренка, Бойкен, Джонатан. Груша Не поступаючись яблуні за сортовою різноманітністю, за довговічністю дерева, груша навіть перевершує її. Однак груша значно вибагливіша до кліматичних і ґрунтових умов, що є причиною її недостатнього поширення у північних районах нашої країни. Більшість сортів груші пізніше, ніж яблуні, вступає в період плодоносіння. Так само, як у яблуні, сорти груші, залежно від періоду дозрівання, поділяють на групи: літні, осінні й зимові. Споживча зрілість плодів літніх сортів збігається з їхньою знімною зрілістю, а плоди осінніх і зимових сортів дозрівають уже під час зберігання. Літні сорти груш — Лимонка, Улюблениця Клаппа, Ільїнка. Осінні сорти — Лісова красуня, Бере. Зимові сорти — Кюре, Жозефіна Мехельнська тощо. Кісточкові культури Кісточкові породи мають гарну пагоновідновну здатність. Цю особливість використовують для відновлення крони й продовження життя старих дерев. Якщо, наприклад, у старого абрикоса або персика сильно вкоротити окремі гілки, то на тій частині, що залишилася, з'являються міцні молоді пагони, які поновлюють крону й роблять її знову продуктивною. Вишня На відміну від інших кісточкових рослин, вишня має здатність утворювати кореневу поросль, якою її й можна розмножувати. При такому способі розмноження дерева більш довговічні. 107
Черешня Черешня належить до основних південних плодових порід. Дерева дуже вибагливі до тепла. Слива Слива належить до високоврожайних порід. Як і у вишні, у неї утворюється коренева поросль, яка зберігає якості материнського дерева й може бути використана як посадковий матеріал. Сорти сливи: Угорка, Ренклод, Анна Шпет. Абрикос Абрикос рано вступає в пору плодоносіння, але з віком у дерев оголюються нижні частини кістякових гілок, а врожай переміщується у верхні частини крони, що ускладнює збір урожаю. Особливістю абрикоса є його раннє цвітіння, унаслідок чого він страждає від весняних заморозків. Основні сорти — Червонощокий, Сорочинський. Персик Культура персика поширена головним чином на півдні — у Причорномор'ї та Криму. Він дуже вибагливий до тепла. Персик належить до рослин, які дуже швидко ростуть і достигають. У пору плодоносіння він вступає вже на 3—4-й рік після посадки. Дерево персика невелике, і його часто використовують як ущільнювач основних посадок. Сорти: Київський ранній, Ранній Олександр. Ягідні культури Суниця Суниця починає плодоносити на другий рік після посадки, причому відразу дає половину того врожаю, що буде для неї природним. Суницю вирощують на одному місці 4—5 років, після чого зайняту нею площу переорюють і відновлюють цю культуру на новому місці. Чорна смородина У чорній смородині міститься в шість разів більше цінних вітамінів, ніж, наприклад, в апельсині. Малина Малина дуже корисна й починає, як і суниця, плодоносити на другий рік. 108
| |
| |
Просмотров: 546 | Загрузок: 6 | |
Основні породи й сорти плодових і ягідних культур