Основні породи й сорти плодових і ягідних культур - природознавство 6 клас - Конспекти уроків - Каталог файлов - Школа
Суббота, 03.12.2016, 02:16
Главная Регистрация RSS
Приветствую Вас, Гость
Освіта
Реклама
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Яндекс.Метрика
...
...
Вход на сайт
Block title
Block title
Главная » Файлы » Конспекти уроків » природознавство 6 клас

Основні породи й сорти плодових і ягідних культур
Весь материал в архиве.
Уважаемый посетитель сайта!
Чтобы скачать, Вам нужно кликнуть по рекламе.

23.03.2015, 10:25

Основні породи й сорти плодових і ягідних культур

Породи плодових рослин за господарсько-ботанічними озна­ками прийнято поділяти на такі основні групи: зерняткові, кіс­точкові, ягідні, горіхоплідні й цитрусові культури.

До зерняткових відносять яблуню, грушу, айву тощо.

До кісточкових відносять сливу, вишню, черешню, абрикос і персик.

До ягідних — суницю, полуницю, смородину, аґрус, малину й калину.

Кожна із цих груп характеризується своєрідною будовою плода, більш-менш однотипним плодоносінням.

Зерняткові культури

Яблуня

Яблуню вважають основною плодовою породою не тільки тому, що вона росте повсюдно в помірному кліматичному поясі, але й тому, що є майже єдиною породою, здатною забезпечувати свіжими плодами впродовж 9—10 місяців на рік. Масове поши­рення має приблизно сотня її сортів.

Сорти яблуні поділяють за часом дозрівання плодів на три групи: літні, осінні й зимові. У плодів літніх сортів яблуні знімна (коли яблука зривають із дерева, тому що вони мають зрілий ви­гляд) і споживча зрілість збігається, і їх вживають безпосередньо після зняття з дерева. Тим часом в осінніх і зимових сортів знімна й споживча зрілість не збігаються. Від часу зняття плодів із де­рева до споживчої зрілості (коли плоди стають найсмачнішими

106

 

та найсоковитішими) минає — для осінніх сортів 10—12 днів, а для зимових сортів — від кількох тижнів до кількох місяців. Окрім того, придатні до вживання плоди зимових сортів не втра­чають своїх смакових якостей упродовж 5—6 місяців.

Яблуня — зимостійка порода. Вона витримує значні зимові зниження температури повітря, випадки її вимерзання бувають тоді, коли температура повітря взимку нижча -40 °С.

До літніх сортів належить найпоширеніший Білий налив, або Папіровка, до осінніх — Антонівка звичайна, Пепін шафранний (Пепінка), до зимових — Кальвіль сніговий, Ренет Симиренка, Бойкен, Джонатан.

Груша

Не поступаючись яблуні за сортовою різноманітністю, за дов­говічністю дерева, груша навіть перевершує її. Однак груша значно вибагливіша до кліматичних і ґрунтових умов, що є при­чиною її недостатнього поширення у північних районах нашої країни. Більшість сортів груші пізніше, ніж яблуні, вступає в пе­ріод плодоносіння. Так само, як у яблуні, сорти груші, залежно від періоду дозрівання, поділяють на групи: літні, осінні й зи­мові. Споживча зрілість плодів літніх сортів збігається з їхньою знімною зрілістю, а плоди осінніх і зимових сортів дозрівають уже під час зберігання.

Літні сорти груш — Лимонка, Улюблениця Клаппа, Ільїнка. Осінні сорти — Лісова красуня, Бере. Зимові сорти — Кюре, Жозефіна Мехельнська тощо.

Кісточкові культури

Кісточкові породи мають гарну пагоновідновну здатність. Цю особливість використовують для відновлення крони й про­довження життя старих дерев. Якщо, наприклад, у старого абрикоса або персика сильно вкоротити окремі гілки, то на тій частині, що залишилася, з'являються міцні молоді пагони, які поновлюють крону й роблять її знову продуктивною.

Вишня

На відміну від інших кісточкових рослин, вишня має здатність утворювати кореневу поросль, якою її й можна розмножувати. При такому способі розмноження дерева більш довговічні.

107

 

Черешня

Черешня належить до основних південних плодових порід. Дерева дуже вибагливі до тепла.

Слива

Слива належить до високоврожайних порід. Як і у вишні, у неї утворюється коренева поросль, яка зберігає якості материн­ського дерева й може бути використана як посадковий матеріал. Сорти сливи: Угорка, Ренклод, Анна Шпет.

Абрикос

Абрикос рано вступає в пору плодоносіння, але з віком у дерев оголюються нижні частини кістякових гілок, а врожай пере­міщується у верхні частини крони, що ускладнює збір урожаю.

Особливістю абрикоса є його раннє цвітіння, унаслідок чого він страждає від весняних заморозків. Основні сорти — Червоно­щокий, Сорочинський.

Персик

Культура персика поширена головним чином на пів­дні — у Причорномор'ї та Криму. Він дуже вибагливий до тепла. Персик належить до рослин, які дуже швидко ростуть і дости­гають. У пору плодоносіння він вступає вже на 3—4-й рік після посадки. Дерево персика невелике, і його часто використовують як ущільнювач основних посадок. Сорти: Київський ранній, Ранній Олександр.

Ягідні культури

Суниця

Суниця починає плодоносити на другий рік після посадки, причому відразу дає половину того врожаю, що буде для неї при­родним. Суницю вирощують на одному місці 4—5 років, після чого зайняту нею площу переорюють і відновлюють цю культуру на новому місці.

Чорна смородина

У чорній смородині міститься в шість разів більше цінних вітамінів, ніж, наприклад, в апельсині.

Малина

Малина дуже корисна й починає, як і суниця, плодоносити на другий рік.

108

 

Категория: природознавство 6 клас< | Теги: сорти, плодових, Основні породи, культур, ягідних
Просмотров: 195 | Загрузок: 1 | Рейтинг: 0.0/0